כיום אנו יודעים שהגורם העיקרי להתפתחות הסרטן הוא גורם התנהגותי וסביבתי.
ידוע גם כי רק כ- 20% מהגורמים למחלה הם גנטיים. אנו יכולים לראות כי אנשים הממעיטים בפעילות גופנית חשוף יותר לסוגים שונים של גידולים נפוצים, מומלץ לקיים כארבע שעות של פעילות גופנית בשבוע.
כיום אנו יודעים כי ניתן לרפא כ – 60% מהמקרים בהם מאובחנים כחולים במחלה, ידוע גם כי אם יאובחנו מוקדם ניתן לרפא כ- 90% מהמאובחנים במחלה. למרות כל המידע אותו אנו חושפים כאן, עדיין מפורשת המילה ‘סרטן’ כגזר דין מוות בעיני החולה.
כולם כבר יודעים כי עישון, השמנת יתר, מיעוט בפעילות גופנית ותזונה לקויה, הם חלק גדול מהגורמים הסביבתיים למחלות שונות כדוגמת השמנת יתר, מחלות לב וכלי דם, סוכרת מסוג 2, לא נשכח את מחלת הסרטן.
לממעיטים בפעילות גופנית ישנו סיכוי גדול ועיקרי יותר בסיכון לפתח מספר סוגים של גידולים נפוצים:
- סרטן השד
- סרטן הערמונית
- סרטן המעי הגס
- סרטן הריאה
- עוד.
מספר תרופות לסוגים אלו של המחלה אושרו לאחרונה ע”י ה-FDA, אחת מהן היא הקיטרודה. התרופה שאותה מקבלים כעירוי, תשיג במקרים רבים שליטה על המחלה ואף יכולה לרפאה אותה.
הקשר בין פעילות גופנית והסיכון לסרטן
יש לציין, כי כשמדובר במחלות כמו מחלת הסרטן בקרב מבוגרים, קיים קושי ממשי לבצע מחקרים התערבותים. מסיבה זו, נעשה שימוש במחקרים תצפיתיים בהם נבחן הקשר בין גורמי סיכון התנהגותיים וסביבתיים למחלת הסרטן. ידוע לנו כי אנשים אשר עוסקים בפעילות גופנית בדרך כלל בעלי אורח חיים בריא יותר. גורם נוסף חשוב מאוד הוא השמנת היתר, גורם זה מעלה את הסיכון לחלות בסוגים רבים ושונים של המחלה.
בכלליות ניתן לראות כי מיעוט בפעילות גופנית תופס חלק של כ- 30% מהסיכון לפתח את כלל גידולי הסרטן בגברים. ישנם מקרים רבים בהם הקשר הינו תלוי בכמות הספורט וניתן לראות שככל שכמות הפעילות הגופנית עולה, גם מידת ההגנה עולה.
מספר גידולים נפוצים שאנו יודעים כי קשורים למיעוט בפעילות גופנית
- סרטן המעי הגס
- סרטן השד
- סרטן רירית הרחם וסרטן השחלה
- סרטן הערמונית וסרטן האשך
- סרטן הריאה
- סרטן הלבלב
- סרטן הכליה
- מלנומה
פעילות גופנית בקרב חולי סרטן
לפעילות גופנית כמו במחלות כרוניות אחרות גם בקרב חולי סרטן ישנה השפעה בתחום הטיפולי.
בקרב חולים במחלה אשר לקחו חלק בתכניות אימון גופני אשר כללו גמישות, הליכה ואימוני כח ניתן היה לראות שיפור משמעותי באיכות החיים.